Ett praktiskt CMS är en viktig grundbult när du bygger din webbsida. De allra flesta letar efter ett program med mångfacetterade funktioner som är enkla att använda. Det finns en mängd verktyg att välja bland, men några av de vanligaste just nu är Wordpress och Webflow. Vi guidar dig kring valet av CMS Hur fungerar Wordpress och Webflow och vilken av dem ska du helst välja?

Klassiska Wordpress utmanas av nytänkande Webflow

Wordpress är för närvarande det mest populära webbverktyget i världen och används av nästan hälften av alla som bygger hemsidor. Det gratis open source-programmet innebär att vem som helst kan logga in på Wordpress för att blogga, skapa en företagssida eller webbutik. Eftersom Wordpress huvudsakligen skapades för bloggar, är just bloggfunktionen mycket smidig. Det är alltså enkelt och billigt att komma igång. Det finns en uppsjö av plugin och teman man kan använda och vissa  kostar en liten slant att använda.

Webflow är ett webbplats system med fokus på visuella och intuitiva verktyg för design och animationer. Webflow är ett SaaS-program som kostar pengar att använda med ett insteg så låg som 120 kr/månaden. Du har givetvis möjlighet att använda en gratis provperiod innan du går över till att bli en betalande kund.

Gemensamt för de båda programmen är att de har  moduler som kan flyttas runt i ett WYSIWYG-verktyg. Båda program har stor flexibilitet med att applicera olika designs för din webbsida där bara din egen kreativitet är begränsningen. En funktion i Wordpress är att du kan skaffa ytterligare drag-and-drop-verktyg som komplement som exempelvis Elementor. I Webflow är drag-and-drop-verktyget redan integrerat och du behöver inget plugin.

Orolig för att uppdatera din Wordpress? Det är enklare med Webflow!

Image of a man with sweat
Bild från https://media.giphy.com/media/LRVnPYqM8DLag/giphy.gif

En av  nackdelarna med Wordpress är just konsekvensen från deras största styrka: uppsjön av plugin program. Det hör till vanligheterna att en webbplats i Wordpress innehåller 5 -10 olika plugin från olika leverantörer. Dessa plugin program kräver regelbundna uppdateringar för att du ska kunna använda systemet säkert och optimalt. De kan göra användningen något skakig och även påverka prestandan på din webbsida i samband med uppdateringar som rullas ut av Wordpress. Eftersom du inte har kontroll över plugin programmens uppdateringsfrekvens riskerar du att utsätta din installation för säkerhetsbrister och inkompatibilitet med dess övriga funktioner. Dessa uppdateringar kan ske flera gånger om året....

När du använder Webflow slipper du oroa dig för plugin program eftersom Webflow levererar en komplett SaaS lösning som företaget underhåller löpande i sin världsomfattande infrastruktur.


Webflow är ett visuellt verktyg som boostar kreativiteten

Vi har tidigare nämnt att båda hemsidebyggare har smarta WYSIWYG-verktyg men Webflow tar det ett snäpp till. Webflows gränssnitt är ett elegant visuell programmering. Dessutom är det lättnavigerat och du integrera med flertalet tredjepartslösningar. Webflow suddar ut gränserna mellan visuell design och kod eftersom dessa två komponenter vanligtvis är separerade från varandra. På så sätt kan webbdesigners och utvecklare arbeta bättre tillsammans och behöver inte skicka arbetet fram och tillbaka mellan varandra. Det är enkelt att visualisera hur olika sidor ser ut både i mobilen eller på en stationär dator vilket gör att du kan uppnå en responsiv webbsida. Ändringarna kan göras snabbare direkt på den aktuella sidan och flera olika team kan samarbeta kring dem.

Webflow genererar ren kod, vilket inte bara gör den mer enkel och logisk att förstå. Det innebär också att webbsidan laddar snabbare. En snabbladdande hemsida förbättrar användarupplevelsen och minskar risken för att besökarna lämnar din hemsida. Google straffar sidor som laddar långsamt och det gör också att sidan hamnar längre ner i sökresultaten.

Wordpress erbjuder en del smarta plugins för SEO som exempelvis Yoast eller Elementor. I Webflow kan du göra samma jobb direkt i verktyget, med en sömlös integrering. Det skapar större flexibilitet och smidighet.

Sov gott på natten med Webflows höga säkerhet

Wordpress är ett open source-program och det gör att verktyget är mer sårbart för hackers. De flesta hackerattacker mot bloggar vi ser idag är mot Wordpress-siter. När du använder Webflow slipper du oroa dig för detta, eftersom CMS:et inte fungerar på samma sätt som Wordpress. Ett exempel att det finns ett SSL-certifikat som följer med automatiskt. Dessutom slipper du själv ta ansvar för Webflows säkerhet eftersom du köper tjänsten som ett helhetspaket.

Sammanfattningsvis är Wordpress ett klassiskt val som gör det enkelt att komma igång, medan Webflow gör dig möjlighet att skapa snygga designs utan att behöva kunna koda. Dessutom har du också lättare för att samarbeta med kollegor som är duktiga på CSS, Html eller Javascript.

Vi har förhoppningsvis gett dig lite mer kött på benen inför valet av CMS. Det viktigaste är att valet stämmer överens med din budget, ditt arbetssätt och företagsmål. Tveka inte att göra om och göra rätt om du inte är nöjd med lösningen du har idag!